www.honeywell.nlwww.kijkvoelbeleef.nl
HOME WONINGEN PRODUCTEN MEDIAKIT NIEUWS AANSLUITTABEL FAQ CATALOGUS TRAININGEN
Actueel nieuws Archief  


Leonard Hoogerdijk en
Koos Verbakel in gesprek

 

 
Hydraulische balans biedt besparingspotentieel

CE Delft ‘Committed to the Environment’

In het historische hart van Delft staat het kantoor van CE Delft. Een onafhankelijk adviesbureau dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor milieuen duurzaamheidsvraagstukken. Hoewel het monumentale pand perfect past bij de professionaliteit die de organisatie in huis heeft, sluit het energieverbruik nog niet aan bij de aard van het bedrijf. Om een einde te maken aan de te hoge stookkosten en het discomfort waar de medewerkers mee kampen, werd daarom opdracht gegeven voor een rigoureuze aanpak: het aanleggen van een compleet nieuw leidingnet en het opnieuw waterzijdig inregelen van de installatie. Alleen zo krijgt men de installatie hydraulisch in balans. En daarmee wordt een substantieel besparingspotentieel aangeboord. Een mooie opdracht voor Verbakel Gas Service uit Pijnacker.

Monumentaal pand
“CE Delft is vanaf 1981 gehuisvest aan de Oude Delft 180,” vertelt Leonard Hoogerdijk, controller bij CE Delft. “Het grachtenpand bestond oorspronkelijk uit twee panden daterend uit de 16e en 17e eeuw. Die zijn in een ver verleden samengevoegd en door de jaren heen zijn er delen aangebouwd. Ook de zolder is er een paar jaar geleden als kantoorruimte bij getrokken. En dat maakt het al met al een lastig pand om te verwarmen. Het is echter een geweldige locatie om onze opdrachtgevers te ontvangen. In 2009 hebben we de twee stijlkamers op de begane grond nog helemaal laten restaureren. Het zijn prachtige vergaderruimtes. Maar hoe groot het voorrecht ook is om vanuit dit monument te werken, het binnenklimaat is een drama. Op dit moment wordt de cv-installatie geregeld door een weersafhankelijke regeling en thermostaatkranen op het grootste gedeelte van de radiatoren. Doordat de cv-leidingen niet goed gedimensioneerd zijn, is de warmteverdeling over de verschillende kantoorruimtes slecht. De verschillen in temperatuur zijn enorm en dat zorgt voor veel ergernis bij de medewerkers. Bovendien verspillen we zo veel energie en dat past natuurlijk niet bij het karakter van ons bedrijf. Daarom hebben we begin dit jaar onze huisaannemer gebeld en die heeft ons in contact gebracht met Verbakel Gas Service.”Hydraulische onbalans

“De oorspronkelijke installatie is al zo’n 80 tot 90 jaar oud,” weet Koos Verbakel. “Bij de vele verbouwingen en uitbreidingen door de jaren heen is er door diverse installateurs telkens weer iets aan de installatie geknoopt. Wanneer hier niet goed naar gekeken wordt, ontstaat er natuurlijk een hydraulische onbalans in de installatie. Hierdoor zijn kantoorruimtes met radiatoren met de minste weerstand in het leidingsysteem eerder op temperatuur dan de kantoorruimtes op grotere afstand. Hydraulisch balanceren is essentieel voor een goede verwarmingsregeling in dit soort panden. Een cv-installatie geeft namelijk warmte af via het warme water dat door de radiatoren stroomt. Helaas wordt deze warmte vaak onregelmatig verdeeld, waardoor het klimaat niet optimaal geregeld kan worden. Door waterzijdig in te regelen, wordt de hoeveelheid water die door elke radiator stroomt gereguleerd en de warmte beter en naar behoefte verdeeld over het gebouw. Zo realiseer je niet alleen een stuk comfortverbetering, maar ook een behoorlijke besparing.” “Dit najaar realiseren wij een compleet nieuw, goed gedimensioneerd leidingnetwerk in het pand. De cv-ketel en alle radiatoren blijven zitten. Alles daar tussen in wordt vervangen. De installatie wordt over drie strengen verdeeld en elk door middel van een Honeywell Kombi-Auto V5001P apart ingeregeld. Deze verschildrukafsluiter wordt gemonteerd in de retourleiding samen met een V5001SY in de aanvoer voor de impulsleiding. Een ideale oplossing voor systemen waar de volumestroom varieert. Door een instelling van een drukverschil blijft de hydraulische balans automatisch in evenwicht.”

Comfort op maat
“Tijdens het uitwerken van onze plannen, gaven we aan dat de bovenste verdiepingen van het pand in principe op vrijdag niet worden gebruikt,” vervolgt Leonard. “Verbakel kwam toen met het voorstel om Honeywell evohome te installeren. Een systeem dat naadloos aansluit op onze wensen: duurzame energie-effi ciëntie, gebruiksgemak en draadloze bewegingsvrijheid.”
“Met evohome worden de verschillende ruimtes van een eigen temperatuur- en tijdsinstelling voorzien met de evotouch als centrale gebruikersinterface,” legt Koos uit. “Ideaal, want een bedraad systeem is hier haast ondoenlijk. Het pand wordt straks in een aantal zones verdeeld. Zo worden de bovenste twee verdiepingen een aparte zone en de vergaderruimtes op de begane grond een aparte zone. Ongebruikte vertrekken worden zo niet onnodig op temperatuur gehouden. En komt er op vrijdag wel een keer iemand onverwacht werken, dan wordt de warmtebehoefte met één druk op de knop aangepast.”
“Vooral voor de twee stijlkamers in respectievelijk Louis XIV en Louis XVI stijl is dit een goede oplossing,” meent Leonard. “Omdat deze ruimtes onder de regels van een Rijksmonument vallen, mogen we niets veranderen. Daar de radiatoren zijn weggewerkt, zijn dit lastige ruimtes om te verwarmen. Hier komen radiografische thermostaatknoppen op de radiatoren die in directe, draadloze verbinding staan met evohome.”

Verwachtingen
“Met dit project voeren we de laatste verbeteringen uit. Eerder namen we al maatregelen om ons waterverbruik, papierverbruik en afvalaanbod sterk te reduceren. Daarnaast isoleerden we de wanden, het dak en de gevel. Met de aanpassing van de verwarmingsinstallatie ronden we de verduurzaming van het pand af. We zijn zeer benieuwd naar de uiteindelijke resultaten van deze ingrijpende verandering. We verwachten geen gigantische besparingen want het blijft natuurlijk een oud pand. De verwarmingskosten blijven hier altijd hoger dan bij een modern kantoor. Maar zo’n 15 tot 25% minder gasverbruik moet haalbaar zijn,” besluit Leonard. “Het belangrijkst is echter dat onze mensen er de komende winter comfortabel bij zitten. Een goed geregeld binnenklimaat is immers van essentieel belang voor een prettige werkomgeving.” 

 

 

 

 

 


De committment van CE Delft

Als onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau vervult CE Delft al 35 jaar een unieke rol in het ontwerpen van structurele oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken op het gebied van energie, transport en grondstoffen. Tot de grote kring nationale en internationale opdrachtgevers behoren ministeries, lokale overheden, grote bedrijven, maatschappelijke organisaties en de Europese Unie. Met een indrukwekkende dosis ervaring en expertise helpt het team deskundigen overheden en organisaties structurele veranderingen te realiseren, waardoor zij dichter bij hun duurzame doelstellingen komen. Van energiebesparende maatregelen tot effectieve mobiliteitsplannen.

www.ce.nl
Zoek in website:

Zoek in catalogus

Snelle link

Contact
Catalogus

Beurskalender

Trainingen

Honeywell Nederland

Honeywell Global

 

Termen & voorwaarden |  Privacyverklaring | Algemene leveringsvoorwaarden

16.05.2013